Als het niet mogelijk is om spouwmuurisolatie aan te brengen zijn er andere methoden om de woning te isoleren. Je hebt dan de keus uit isoleren van de buitenmuren en isoleren van de binnenmuren. Verderop wordt besproken hoe dat wordt gedaan.
Maar eerst wordt een overzicht gegeven van de redenen waardoor je gedwongen bent om te besluiten dat spouwmuurisolatie voor jouw woning geen goede optie is. Vaak kun je door de buitenmuur te bekijken al een indruk krijgen of spouwmuurisolatie bij jouw woning een mogelijkheid is.
Bezwaar 1: Er is geen spouw
Voor spouwmuurisolatie is het noodzakelijk dat er een spouw is die schoon en breed genoeg is voor voldoende isolatiemateriaal. Dat is alleen bij woningen die gebouwd zijn tussen 1920 en 1972 het geval. Voor 1920 werd er nog niet gebouwd met een spouwmuur. Sinds 1972 wordt de luchtlaag in de spouw al bij de bouw gevuld met isolerend materiaal. Als je een woning hebt die niet tussen 1920 en 1972 is gebouwd is spouwmuurisolatie geen optie. Als je woning wel in die periode is gebouwd heb je een spouwmuur als de dikte van de muur groter is dan 24 centimeter.
Bezwaar 2: Cementbaarden
Woningen die vroeger werden gebouwd werden soms slordig gemetseld. Aan de buitenzijde van de muren werd het overtollige cement meteen weggehaald, maar dat gebeurde niet aan de binnenzijde van de buitenmuur. Daardoor ontstonden lange stukken overtollig cement, die cementbaarden worden genoemd. Deze nemen veel ruimte in de spouwmuur in en vormen een obstakel voor isolatiemateriaal. Een ander bezwaar van cementbaarden is, dat ze vocht van de buitenzijde van de gevel naar binnen transporteren. Dit overtollige vocht kan het isolatiemateriaal van spouwmuurisolatie aantasten.
Bezwaar 3: Rommel in de spouw
Het idee achter een luchtlaag tussen de binnen- en buitenmuur van een woning is, dat die zorgt voor extra isolatie. De bouwvakkers die vroeger woningen maakten hadden dat niet allemaal door. Zij zagen de spouw als een loze ruimte waar je puin en afval in kon gooien. Als je een spouwmuur hebt die vol is gestort met rommel is spouwmuurisolatie niet mogelijk.
Bezwaar 4: Een woning met slechte ventilatie
In woningen die hun vocht niet kwijt kunnen door een slechte ventilatie is het niet verstandig om spouwmuurisolatie te gebruiken. De muren dienen ervoor om overtollig vocht af te voeren. Als dat niet zo goed werkt kan het isolatiemateriaal de vochtproblemen verergeren.
Bezwaar 5: Zwakke of beschadigde buitenmuren
Spouwmuurisolatie wordt ook afgeraden als er een buitenmuur is met barsten of gaten. De kans bestaat dat daardoor isolatiemateriaal verdwijnt, vooral als gebruik wordt gemaakt van EPS parels. Door de gaten kan er bovendien lucht en vocht in de spouw komen, waardoor de werking van het isolatiemateriaal teniet wordt gedaan.
Bezwaar 6: Dampgesloten muren
Voor goed werkende spouwmuurisolatie moet er voldoende ventilatie plaats kunnen vinden door de buitenmuren. Het vocht uit de woning moet immers via de binnenmuur door het isolatiemateriaal kunnen worden afgevoerd. Als je woning buitenmuren heeft waar geen vocht doorheen kan dringen, of als er een verf op de muren zit die dampgesloten is, is het niet mogelijk om spouwmuurisolatie toe te passen.
Alternatief 1: gevelisolatie op de buitenmuren
Als alternatief voor spouwmuurisolatie kan er gebruik worden gemaakt van één van de methoden om de buitenmuur te isoleren. Dat wordt in de meeste gevallen gedaan door de woning als het ware in te pakken. Voor de gevels komt een dubbele wand te staan van isolerende platen, men noemt dit buitengevelisolatie. Als de hele woning is ingepakt wordt aan de buitenzijde op die platen een nieuwe afwerking voorzien. Dat geeft de woning meteen een facelift en is eigenlijk ideaal voor woningen die een grondige gevelrenovatie nodig hebben. Als afwerking van de gevels kan je opteren voor isolatie en crepi, isolatie en spuitkurk, isolatie en steenstrips of een gevelbekleding zoals trespa-platen. Dit is een goede oplossing voor woningen die te maken hebben met één van de bovengenoemde bezwaren.
Alternatief 2: isoleren van de binnenmuren
Als het om de één of andere reden niet mogelijk is om spouwmuurisolatie te gebruiken of om de buitenwanden van een woning te isoleren, is er nog altijd de mogelijkheid om de binnenwanden te isoleren. Dat wordt gedaan met gyproc voorzetwanden of met spaanplaat. Achter die voorzetwanden zit een holle ruimte, die wordt gevuld met isolerende materialen, zoals glaswol of rotswol. Een nadeel van voorzetwanden is, dat de binnenruimte een stukje kleiner wordt.
Alternatief 3: buitenspouwblad afbreken
Ten slotte heb je nog de mogelijkheid om het buitenspouwblad af te breken. Vervolgens wordt alle vervuiling verwijdert en de spouw schoongemaakt. Daarna wordt muurisolatie in de vorm van isolatieplaten geplaatst tegen het binnenspouwblad. Vervolgens wordt er een nieuw buitenspouwblad gemetst. Je kan ook opteren om de nieuwe spouw op te vullen met EPS-parels of inblaaswol.
Isoleren van de woning kan altijd
Elke woning kan op één of andere manier worden geïsoleerd. Of dat met spouwmuurisolatie, gevelisolatie, dakisolatie of met isolatie van de binnenmuren moet worden gedaan kun je zelf beslissen of advies vragen aan een specialist. Er staan tientallen vakmensen klaar die je graag willen helpen. En voor welke methode je ook kiest; uiteindelijk leiden alle methoden van isoleren tot een lagere energierekening.
Hoeveel kost spouwmuurisolatie?
Wens je te weten hoeveel het kost om jouw woning na te isoleren? Op zoek naar de spouwmuurisolatie prijs? Via onze website ontvang je na 1 offerte-aanvraag tot 4 offertes. Het is 100% gratis en vrijblijvend. Bovendien kom je in contact met de beste isolatiebedrijven uit jouw buurt.