In dit artikel worden drie voordelen en drie nadelen van spouwmuurisolatie op een rij gezet.
Spouwmuurisolatie is één van de bekendste maatregelen waarmee de verwarmingskosten omlaag worden gebracht. Het is ook één van de maatregelen die het meeste rendement oplevert. Het is natuurlijk afhankelijk van de afmetingen van je woning, maar met spouwmuurisolatie kan al snel een paar honderd euro op jaarbasis worden bespaard. Zoals voor veel isolerende maatregelen geldt, kan spouwmuurisolatie niet overal worden gebruikt. In dat geval zal je op zoek moeten naar andere methoden om je woning te isoleren.
De voordelen
Voordeel 1: geld besparen op verwarmingskosten
Op welke manier je je woning verwarmt, maakt niet uit; met spouwmuurisolatie zal je daar minder geld aan hoeven uitgeven. In een woning verdwijnt een aanzienlijk deel van de warmte in de winter door de muren naar buiten. Door een extra laag isolatie aan te leggen met spouwmuurisolatie blijft de warmte beter in de woning. Hoeveel je kunt besparen is niet precies te zeggen, want dat is mede afhankelijk van de dikte van de muren. Je mag er echter van uitgaan dat de isolatiewaarde van de muren met een factor 3 á 4 verbetert door spouwmuurisolatie.
Tip: Door de plaatsing van spouwisolatie, verhoog je de waarde van de woning. Bovendien verhoog je het EPC, wat weer ten goede komt bij een eventuele verkoop of verhuur.
Voordeel 2: meer wooncomfort
Zonder spouwmuurisolatie koelt de woning snel af, vooral als het in de winter erg koud is. Als je spouwmuurisolatie gebruikt is het in de winter veel aangenamer warm in de woning. De isolatie verhelpt koude buitenmuren en voorkomt tocht in de woning. De temperatuur blijft hierdoor constant en daardoor heb je het gevoel dat het warmer is in huis.
Spouwmuurisolatie werkt ook prima in de zomermaanden. Tijdens een hittegolf zal de warmte via de buitenmuren minder snel in de woning doordringen. Als je de deuren en ramen goed dicht houdt, warmt de woning veel minder snel op. En als je gebruik maakt van een airco kost het minder stroom om de woning op een aangename temperatuur te houden.
Voordeel 3: aanbrengen van spouwmuurisolatie gaat snel
Er zijn bedrijven die zich hebben gespecialiseerd in het aanbrengen van spouwmuurisolatie. Zij komen eerst langs voor een inspectie om er zeker van te zijn dat de muren geschikt zijn om er spouwmuurisolatie in aan te brengen. Daarna wordt een afspraak gemaakt voor het werkelijke isoleren. Dat duurt niet langer dan een dag. Eerst worden er verdeeld over het hele muuroppervlak kleine gaten in de buitenmuur geboord. Daardoor wordt met een slang het isolatiemiddel onder hoge druk in de muur gespoten. Tenslotte worden de gaten weer netjes dichtgemaakt. Spouwmuurisolatie gaat tientallen jaren mee.
Meer voordelen
Wist je dat je dankzij de plaatsing van spouwmuurisolatie ook deze problemen verhelpt:
4. Verbetering EPC-score
Het isoleren van de spouw heeft een belangrijk aandeel voor het verbeteren van de epc-score van jouw woning. Indien jouw buitenmuren niet geïsoleerd zijn, zal bij een epc onderzoek voor verkoop de aanbeveling door een epc deskundige gegeven worden om spouwisolatie te plaatsen.
De nadelen
Nadeel 1: Niet elke woning is geschikt voor spouwmuurisolatie
Spouwmuurisolatie kan alleen worden aangebracht in woningen die gebouwd zijn tussen 1920 en 1972. Nieuwere woningen hebben al bij de bouw een isolerende laag materiaal in de spouw gekregen. Woningen die voor deze periode werden gebouwd hadden massieve muren, dus zonder spouw. In deze oude woningen moet gebruik worden gemaakt van andere methoden om de woningen te isoleren. Maar ook woningen tussen 1920 en 1972 zijn niet allemaal geschikt voor spouwmuurisolatie. Dat komt doordat de spouw daar niet altijd geschikt voor is.
Nadeel 2: Risico op vochtproblemen
Het is voor het aanbrengen van spouwmuurisolatie essentieel om erkende adviseurs je muren te laten bekijken. Zij kunnen beoordelen of de muren geschikt zijn voor het gebruik van spouwmuurisolatie. Want er zijn nogal wat redenen waarom je spouwmuurisolatie beter niet kunt toepassen. Dat heeft te maken met de aanwezigheid van rommel in de spouw, met de kwaliteit van de buitenmuren en met de eigenschappen van de materialen waar de buitenmuren van zijn gemaakt. Als de buitenmuren onvoldoende kunnen ventileren zullen er vochtproblemen ontstaan na het aanbrengen van spouwmuurisolatie.
Nadeel 3: aanbrengen moet door experts gebeuren
Een minder bekend nadeel van het laten aanbrengen van spouwmuurisolatie is, dat de mate van isolatie sterk afhankelijk is van de nauwkeurigheid van de installateurs. Als het isolerende materiaal niet goed verdeeld is over de spouwmuur ontstaan er koude plekken. Op die plekken zal vocht condenseren op de binnenmuur van de woning. Na verloop van tijd ontstaan daar schimmelplekken. Als dat gebeurt moet de spouwmuurisolatie opnieuw worden aangebracht. Het verwijderen van schimmelplekken is doorgaans een kostbare aangelegenheid.
Conclusie
In dit artikel heb je kunnen lezen dat spouwmuurisolatie een prima manier is om de verwarmingskosten van je woning te verlagen en om het comfort in huis te verbeteren. Ga echter niet blindelings over tot het laten aanbrengen van spouwmuurisolatie, want niet iedere woning is daar geschikt voor. Laat in elk geval altijd eerst de woning beoordelen door een deskundige. Die kan aangeven of je een geschikte spouwmuur hebt, en wat de risico’s en de te verwachten resultaten van spouwmuurisolatie zijn voor jouw woning.
Hoeveel kost spouwmuurisolatie?
Wens je te weten hoeveel het kost om jouw woning na te isoleren? Op zoek naar de spouwmuurisolatie prijs? Via onze website ontvang je na 1 offerte-aanvraag tot 4 offertes. Het is 100% gratis en vrijblijvend. Bovendien kom je in contact met de beste isolatiebedrijven uit jouw buurt.